На днешната дата отбелязваме 119 години от рождението на Ърнест Хемингуей

...
На днешната дата отбелязваме 119 години от рождението на Ърнест Хемингуей
Коментари Харесай

21 юли – 119 години от рождението на Ърнест Хемингуей

На днешната дата означаваме 119 години от рождението на Ърнест Хемингуей - американски публицист и публицист - един от най-известните американски новелисти, създател на къси разкази, публицист, притежател на Нобелова премия за литература (1954 г.) и премия Пулицър през 1953 година за книгата му " Старецът и морето ".

Роден е в Оук Парк, Илинойс - татко му е доктор (Кларънс Едмъндс Хемингуей), овреме го учи да обича живота измежду природата. Писателят е на 30 години, когато татко му се самоубива поради заболяване от тежка форма на диабет. Като дете Хемингуей посещава държавни учебни заведения в Оук Парк и разгласява най-ранните си истории и стихотворения в учебните вестници. Записва се доброволец и става водач на кола за спешна помощ в Италия по време на Първата международна война.

През 1918 година претърпява съществено пострадване в крайници и е награден два пъти от италианското държавно управление. Хемингуей стартира да пие още като млад кореспондент - става въпрос за огромни количества алкохол и дълго време корист, само че съгласно множеството критици това не се отразява на качеството на писателската му активност. Някои откриватели на живота му, пишат че неразбирането му за заплахите от несъразмерната използването на алкохол най-ясно се показва в това, че самичък учи сина си Патрик да пие, когато детето е едвам на 12 години. По-късно Патрик също има проблеми с алкохол през целия си живот. А Хемингуей има чернодробна цироза към края на 1940-те. За първи път “Старецът и морето ” е оповестен сп. “Лайф ” през 1952 - тази новела освен връща славата на Ърнест Хемингуей, само че му донася и международно самопризнание. Любопитното е, че прототипът на Сантяго - кубинският риболовец Грегорио Фуентес умира през януари 2002 година на 104 годишна възраст.

Хемингуей прекарва огромна част от времето си в Куба преди революцията от 1959 година и когато Фидел Кастро завзема властта той го поддържа и остава да живее там, само че когато животът става прекомерно тежък, напуща и се връща в Съединените щати. През 1960 година Хемингуей е приет в болница в клиниката за лекуване на меланхолия и година по-късно. На 2 юли 1961 година Хемингуей се самоубива с обичаната си пушка в дома си в Кечъм, Айдахо.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР